Vaskršnje putovanje na Kosovo

Kosovo, Srbija

već od 8900RSD

Opis destinacije

Kosovo... Ako samo ovako napišemo, odmah se nađu „pametni“ da nas ispravljaju da to nije Kosovo, već Kosovo i Metohija! No, u pesmama se peva Kosovo, i na demonstracijama se uzvikuje samo Kosovo, i kada pričamo, pričamo o Kosovu... I uvek je „pameti“ bilo više, i vazda se pametovanjem nešto bistri... Oni koji vazda uzimaju Kosovo u usta, na pitanje da pokažu pravac gde se ono nalazi, da ga pokažu odmah na karti Srbije, to neće znati! Jer na Kosovu nikada bili nisu! Da li je bezbedno? Boriću se za moje Kosovo, ali ne bih baš da idem tamo, nije baš bezbedno! Uhh!!! Morate se odlučiti! Budući da su nam usta puna Kosova, hajde da Kosovom napojimo i našu dušu! Od Gazimestana, pozornice Kosovskog boja, pa preko Milutinove Gračanice, pa do Velike Hoče sa svojim vinskim pričama, i dalje do carskog Prizrena, Dečana i neverovatne Pećke patrijaršije... Na svakom koraku istorija, sećanja, suze... Ovo je jedno sasvim posebno putovanje na kojem ćemo pokušati da ispričamo priču sa Kosova, i naravno Metohije. Vreme je da Kosovo u svoju dušu stavite!

Informacije

SMEŠTAJ

  • Apartman

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Datum putovanja:
30april - 2maj

Cena putovanja:
8.900,00 dinara

Cena putovanja obuhvata:
- Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji (kompletna oprema, klima, audio)
- 2 noćenje sa doručkom u privatnom smeštaju u Velikoj Hoči – seoska domaćinstva
- Smeštaj je moguć u dvokrevetnim sobama, ili trokrevetnim sobama (razdvojeni ležajevi, veoma skromno budući da se radi o privatnom smeštaju) – SOBE NE POSEDUJU SOPSTVENA KUPATILA – na 2-3 sobe ide jedno kupatilo!
- Obilaske prema programu uz tumačenje turističkog vodiča
- Usluge profesionalnog turističkog vodiča tokom celog putovanja
- Organizacione troškove

Cena putovanja ne obuhvata:
- Sve ostale ne pomenute usluge
- Individualne troškove
- Doplata za smeštaj u jednokrevetnoj sobi iznosi 3.000 dinara
- Doplata za 2 večere u Vinici Petrović u Velikoj Hoči iznosi 2.500 dinara – obavezna prijava i plaćanje u agenciji
VINICA PETROVIĆ, VELIKA HOČA http://www.vinicapetrovic.rs/smestaj/ i slično

Vinica, odnosno mala vinska kuća pretvorena u pansionski/smeštajni objekat, nalazi se u centralnom delu Velike Hoče. Domaćini, porodica Petrović, se bavi proizvodnjom divnih metohijskih vina koja ćemo imati prilike i da probamo i da kupumo. Smeštaj je skroman, a kupatilo dele dve-tri sobe. Ambijent je veoma prijatan, i verujemo da ćete uživati u Vašem boravku. Ovaj objekat raspolaže sa svega 4-5 soba, te prvi prijavljeni će i biti tu smešteni, dok će se ostatak grupe smeštati po seoskim domaćinstima u Velikoj Hoči – takođe u sobama koja nemaju zasebna kupatila, već dve-tri sobe dele jedno kupatilo! NA OVAKVOM PUTOVANjU SMEŠTAJ NAM JE BIO ZAISTA MANjE BITAN! AKO RAZUMETE! BITNIJE NAM JE DA I OVIME POMOGNEMO NAŠIM LjUDIMA U VELIKOJ HOČI!
1. dan putovanja (PETAK 30. APRIL)   Polazak iz Novog Sada u 2 sata po ponoći (Žel.stanica/lokomotiva), iz Beograda oko 3.30 časa (Sava centar). Putovanje ka Čačku, i dalje preko Kraljeva i Raške do administrativnog prelaza Jarinje. Put dalje vodi preko Leposavića... Odlazak do manastira Banjska. Dolazak u jutarnjim satima. Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu sagrađen je početkom 14. veka kao zadužbina srpskog kralja Milutina. Divna arhitektura i prelepe freske su nešto zbog čega brojni ljudi svraćaju u Banjsku. Nakon obilaska manastira, nastavak putovanja do Kosovske Mitrovice uz panoramski osvrt na divni Zvečanski grad – starostavnu tvrđavu, prestoni grad Vuka Brankovića. U Kosovskoj Mitrovici ćemo se prošetati njenim severnim, srpskim, delom do mosta na reci Ibar. Kraće slobodno vreme za kaficu. Odlazak do Gazimestana. Poseta lokalitetu na kojem se održao sudbonosni Kosovski boj 1389. godine. Priča o knezu Lazaru i srpskim junacima, toku bitke, i uzrocima i posledicama. Nastavak putovanja preko Prištine do Gračanice. Obilazak srednjovekovnog manastira Uspenja Presvete Bogorodice koji predstavlja najlepšu zadužbinu Svetog kralja Milutina iz 1321. godine. Slobodno vreme za ručak u nekom od lokalnih lepih restorana. Nastavak putovanja ka Metohiji i odlazak do Velike Hoče. Smeštaj u seoskim domaćinstvima u Velikoj Hoči. Opciona večera u divnoj Vinici Petrović uz priču o vinu i naravno degustaciji čuvene loze i sjajnog metohijskog vina. Noćenje.

2. dan putovanja (SUBOTA 1. MAJ)   Doručak od 8.30 časova. Prepodnevni izlet do carskog grada Prizrena. Grad je osnovan početkom 11. veka od strane vizantijskog cara Vasilija, a u srpskoj srednjovekovnoj državi našao se od 1214. godine. Grad na Bistrici ekonomski jača naročito u vreme kralja Milutina, cara Dušana i cara Uroša. Iz tog perioda su najznačajniji istorijski spomenice srpske srednjovekovne baštine. Putopisci toga vremena Prizren nazivaju „carski grad“ i „carska prestonica“, a u narodnim epskim pesmama navodi se kao „srpski Carigrad“. Prvo ćemo otići do kanjona reke Prizrenske Bistrice do starog kamenog Dušanovog mosta iz 14. veka. Potom odlazimo do nekada velelepnog manastirskog kompleksa Svetih Arhangela koji su locirani u scenografskom okruženju Šare i Prizrenske Bistrice, a podno drevnog grada Višegrada koji je u narodu poznat kao Dušanov grad. Manastir je sazdao car Dušan kao svoju grobnu crkvu. U Prizrenu ćemo se prošetati divnim starim gradom, obićićemo Bogorodicu Ljevišku –predstavlja svetsku kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska, zadužbinu kralja Milutina iz 14. veka. Potom ćemo posetiti Sabornu crkvu Svetog Đorđa, staru čaršiju sa dućanima, džamijama, hamamima... Sledi slobodno vreme i povratak u Veliku Hoču. Obilazak varošice koja je vekovima bila poznata po proizvodnji vrhunskih vina. Takođe, poznata je i kao Srpska sveta gora zbog mnogobrojnih crkvi koje se nalaze u njoj. U istorijskim izvorima Velika Hoča poznata je od 12. veka kada je Stefan Nemanja ovo mesto priložio manastiru Hilandar, pa je to jedno od najstarijih srpskih naselja u Metohiji. Tokom srednjeg veka Hoča je imala čak 24 crkve i 3 manastira. Jedna od najstarijih je crkva Sv. Nikole, sagrađena u 13. veku, a obnovljena u 16. veku. Po narodnom predanju nekada je bila gotovo sva zakopana u zemlji; video se tek deo krova i ulazna vrata. U mestu se nalazi i divna Dečanska vinica, stara vinska kuća koja pripada manastiru Visoki Dečani još od 14. veka. Posetićemo starostavni Saraj u Hoči koji je delom pretvoren u izložbeni prostor, a delom u mali muzej sa etno-postavkom. U Vinici Petrovića ćemo posetiti njihov vinski podrum u kojem ćemo se upoznati sa čuvenim vinovodom cara Dušana, i naravno sa vinogradarskom tradicijom ovog dela Metohije. Odmor. Opciona večera u Vinici Petrović uz pesme iz Stare Srbije. Noćenje.

3. dan putovanja (NEDELjA 2. MAJ)   Doručak od 08.30h. Odlazak iz Velike Hoče. Posetićemo manastir Visoki Dečani. Manastir je građen u prvoj polovini 14. veka, a njegovi ktitori bili su kralj Srefan Dečanski i njegov sin car Dušan. Manastir se nalazi pod zaštitom Uneska, a najvredniji deo manastira su njegove prelepe freske. Odlazak do Peći i obilazak Pećke patrijaršije, vekovnog središta Srpske pravoslavne crkve. U njoj se vekovima nalazilo sedište i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha. Od svoga postanka u 13. veku, Patrijaršija je okupljala učene teologe, vrsne književnike i obdarene umetnike i svi su oni u njoj ostavljali svedočanstva o svom pregalaštvu. Stoga je ona danas ne samo staro središte srpske crkve, već i mesto gde se čuva značajna umetnička zaostavština. Ovde se nalazi Spomenik prirode Šam-dud star oko 750 godina. Polazak ka Beogradu. Putovanje preko Prištine, Jarinja, Kraljeva, Čačka... Povratak u večernjim satima. Kraj putovanja.
– 40% prilikom prijavljivanja, ostatak najkasnije 7 dana pre datuma polaska na put.

– Čekovima građana : prilikom rezervacije plaća se 40% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 20.u mesecu, a najkasnije do 20.10.2021.

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

– Sve cene su izražene u eurima, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu NBS na dan uplate

FNT

Organizator putovanja: Turistička agencija sa Licencom OTP 269/2020 kategorija licence A40. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.

Top ponude

Pogledajte šta smo izdvojili za Vas

Zimovanje

2020 / 2021